House in Sakurashinmachi

Project Info

House in Sakurashinmachi | comma design office

Words by mooponto Staff

November 23, 2014

House in Sakurashinmachi is a housing project created for two generations. We have renovated the house which is built 40 years ago and the existing structure was reinforced against earthquake and built extension parts which have an expansion joint.

We tried to recreated not only the relationship among the two generations but also the relationship between “the house” including the site and “the surrounding area” which include passers and streets.

The series of the wall lead the street into the house. While the balcony stretched ahead to the street surround the existing garden which is buffer between the street and the house.

The texture of the wall was selected the mortared tile which has intermediate resolution between concrete block wall; which is typical fence and interior wall.

Both families of two generations live independently at the same time they share the two kinds of outside space. One is the street that led into the house. The other is the existing garden. These two outside spaces create the migration flow line that connects the two households. Therefore there is a flexible relationship between the two families.

Tags: #Minimalism#Takumi Ota#tatami

Related projects


Partners & Friends