machi-House

Project Info

machi-House | UID architects

Words by mooponto Staff

October 26, 2012

This is a reconstruction of a house in the center of the city. The site has 5 meters for lateral directions and 18 meters for longitudinal ones. This is a north‐south site formed like machiya. The family consists of two children and their parents. The feature of this site is surrounded by buildings on the east and west side, and faced on the south road; there is a 30-meter-high car park building. Those shut out the sunlight.

Since the site has many conditions, we thought that it would be a comfortable space that we can feel basic elements such as sunlight and wind and that we succeed in a form which nagaya have had.

In regards to the plan, we put every room along with the inner garden that contains the element courthouse has. Thanks to the shape of the section like 凸, every room that runs from north to south can get homogeneous sunlight and wind. The element of the exterior of a building from the inner garden make a room give space like the exterior, and depth, so we can feel a vague condition.

The house takes in building-wind possibly from the first floor, and go by through the inner garden. Which the leaves are trembling in the breeze, visualize wind, sound, and sunlight. That helps to make a space as if we were in the forest despite in the city. Thanks to the hanging wall run from west to east and ceiling height, every room is connected as one room providing each territory, and frame construction, the house takes in many elements of the exterior from free section.

As we renewed the garden of nagaya that built before, as we make people be aware of the sense of scale that nagaya has. We thought that will be the only point that can connect the past to the present…

more Residential architecture →

Tags: #Gardens#Hiroshi Ueda#Minimalism#reconstructions

Related projects


Partners & Friends