House in Tamatsu

Project Info

House in Tamatsu | IDO, KENJI ARCHITECTURAL STUDIO

Words by mooponto Staff

November 11, 2012

House in Tamatsu is designed for 4 members of a family with two kids.

The house is placed in an urban district and a small plot of only 43.21 m² in Osaka, Japan. Around the site is the mixed-use area where small houses, small factories, and small office buildings coexist together without any harmony.

The client’s former house, which stood at this site, was a wooden two-story house. The adjacent sites were close and natural light didn’t enter the old house. Therefore the client requested the family room (living area, dining area, and kitchen) to be as large as possible without pillars or road-bearing walls, and that natural light that comes into the house, especially into the family room.

First, since the site was narrow, the volume of the building took up as much of the site as possible.

According to the lifestyle of the client, the bedroom of the couple and wet areas were placed on the ground floor, the family room was placed on the first floor, the rooms of children were placed on the second floor and the terrace was placed on the roof. For a structural reason, the large openings were not able to open out on the roadside of the first floor of the building. So, I rotated the volume of the second floor 14 degrees for the axis of the building, and interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall of the building became voids. The skylight was set up on the upside of the void and is intended to allow natural light to drop on the family room of the first floor.

Moreover, one of two walls rotated 14 degrees on the plan of the second floor is also inclined to the verticality, and the part which overlaps with stairs is turned up and has become like origami or a facet. This inclined wall frees people’s feelings by deviation from the norm, simultaneously the sense of a touch of the degree of inclination and the light to reflect of that inclination cause a new physical sense.

The building’s white box is completely different from the building of the neighborhood. It is the appearance in which the cylindrical volume of the second floor rotated 14 degrees penetrates into the building. Box-shaped cantilevered stairs are floating in the void.

more Japanese residential architecture →

Tags: #Minimalism#roof terraces#wooden buildings#Yohei Sasakura

Related projects

More from IDO, KENJI ARCHITECTURAL STUDIO


Partners & Friends