panda

Project Info

panda | Schemata Architects / Jo Nagasaka

Words by mooponto Staff

February 7, 2013

panda is a renovation project of a family-type room of an apartment that was built 18 years ago.

Its plan (with a living room, dining room, kitchen, and 3 person rooms) reflects the average family structure in Japan at that time.

This layout has since become out-of-date and has been largely replaced by the studio-type apartment with more spatial openness, reflecting changes in the make-up of the average family. We strove to reflect this social change in the project.

The unchangeable part of the structure of the building appears around the windows, like black patches around a panda’s eyes, by overlaying a contemporary and open layout onto the existing structure of the building.

more Japanese apartments →

Tags: #Daici Ano#Minimalism#renovations

Related projects


Partners & Friends