Dogsalon in Oita | Horibe Associates architect's office

Dogsalon in Oita | Horibe Associates architect’s office

the narrow and multipurpose building sits on an elongated site

‘Dogsalon in Oita’ is located on a long, thin lot surrounded by rice fields. This combined residence and dog salon has a symbolic shape that turns the building itself into a sign for the business.

exterior elevation of the building’s main entrance

the family quarters open to a private courtyard space

The dog salon occupies the part of the building adjacent to the main road, with bathrooms and kitchen in the center so as to be easily accessed from both the shop and the residence, while the family’s relaxation space (the living and dining room) is located further towards the back.

view looking through the living spaces and out to the courtyard

with its open plan interior that has extended views out to the garden, building feels larger that it actually is

Because the line of sight extends unbroken from the shop entrance back through the garden, the space feels larger than it actually is.

curtains are used to draw privacy and provide a distinction between the working and family areas

view of the working space

this unique building offers dog grooming services

The architects kept both cost and space under control with features such as concrete floors and plywood ceilings, while still creating a relaxed, open home.

useful link: dog salon mamacona

more mooponto’s SELECTED WORKS →

floor plans:
[1] waiting room
[2] trimming room
[3] entrance
[4] lavatory + Washroom
[5] bathroom
[6] living + dining + kitchen
[7] day bed
[8] terrace
[9] courtyard
[10] loft

longitudinal section:
[1] waiting room
[2] trimming room
[3] entrance
[6] living + dining + kitchen
[7] day bed
[8] terrace
[9] loft

cross section:
[3] living + dining + kitchen
[9] loft

isometric

architects: Horibe Associates architect’s office
location: Usa, Ōita Prefecture, Japan
function: dog salon + residence
project team: Naoko Horibe (architect in charge)
site area: 325.41 m²
built area: 66.25 m²
total floor area: 66.25 m²
structural system: wooden construction (1F + loft)
design to completion: September 2010 – October 2012
photographs: Yuko Tada _ courtesy of Horibe Associates architect’s office

 

My location
Get Directions

 

more from Horibe Associates architect’s office →

more Japanese leisure architecture →