surutokoro | Tetsuo Kondo Architects

surutokoro | Tetsuo Kondo Architects

01

The project aimed to renovate a forty-year-old factory in an older district on the outskirts of central Tokyo. The factory consists of a ground floor steel construction whilst the second floor is an aging wooden construction.

02

The building will be demolished in five years.
The advertising company that commissioned the job wanted to have their printing office on the first floor with the second floor being dedicated to a social space for the community.

03

They imagined a space that could contribute to society by creating a workshop for children to learn and interact.

04

Since only one large room was suitable for the studio the building frames were kept exposed to create a single large enclosed space. The opening between the first and second floor has been designed to connect them.

05

second floor

Although the old factory was nothing special its location consists of historic city landmarks such as the small shrine with forest directly next door.

06

Kept as large as possible the windows influenced the buildings proportions and created a new type of facade by exposing the inside of the building and its activities.

By being able to visualize these activities it is as if the city has expanded.

07

The interior spaces that were once dark and closed have been transformed into spaces of generous volumes and abundant natural light.

08

The surrounding areas of shrine with forest combined with the surrounding city of people walking in the street are all now exposed heightening this effect.

09

printing factory on the first floor

Rather than trying to build independent relationships between city, site, building and room I designed a place that helped to blur these boundaries and offer a feeling of great connectivity between them.

more Japanese industrial architecture →

floor plans

floor plans

section + south elevation

section + south elevation

architects: Tetsuo Kondo Architects
location: Sumida Ward, Tokyo Metropolis, Japan
function: printing factory + studio
project team: Tetsuo Kondo (architect in charge)
total floor area: 230.70 m²
structural system: steel frame, wooden construction (2F)
construction period: April 2009 – May 2009 (1F), August 2009 – October 2009 (2F)
photographs: Ken’ichi Suzuki _ courtesy of Tetsuo Kondo Architects

 

My location
Get Directions

 

more from Tetsuo Kondo Architects →

more Japanese industrial architecture →