K clinic | Shinichi Ogawa & Associates

K clinic | Shinichi Ogawa & Associates

The intention was to design a medical treatment and rehabilitation space filled with sunlight, open to the outside and surrounded by green, providing a relaxing, easy environment for patients and staff alike.

External walls are largely glazed and interior space is divided by low partitions of 1.5 m allowing all working areas to have views to the outside. A large overhanging roof, extending 5.8 m beyond the building envelope, controls the sunlight and creates an intermediate covered space around the building.

05 06 04

The close relationship between inside and outside is important in creating a comfortable, calm setting. The green roof, grass and trees provide an escape from the urban environment, contributing a landscaped space to the town. As the trees mature, this will become a clinic in a forest.

more Japanese clinics →

07 - site plan

site plan

08 - floor plan

floor plan

09 - sections

sections

10 - elevations

elevations

architects: Shinichi Ogawa & Associates / urbanist architect
location: Tochigi, Tochigi Prefecture, Japan
function: clinic
site area: 1589.10 m²
built area: 725.27 m²
total floor area: 641.86 m²
structural system: steel frame (1F)
completion period: August 2011
photographs: Shinichi Ogawa & Associates

[ source ]

 

My location
Get Directions

 

more from Shinichi Ogawa & Associates →

more Japanese healthcare architecture →