JIGSAW | Daigo Ishii + Future-scape Architects

JIGSAW | Daigo Ishii + Future-scape Architects

facade diagram

Renovation of wooden old office constructed 25 years ago to beauty salon.

It was a mediocre architecture. But, we affirmed that it had been in the town for 25 year, and, at the same time, we intended to make a new architecture appear. It is an architecture with connection with the past but the suggestion of the new possibility.

succession of memory

The complicated arrangement of window on the outside wall follows the rule related with existing construction.

The position of windows in the horizontal direction follows that of existing windows. Since the horizontal position was left just as it had been, the new load to the existing structure was not generated.

The position of windows in vertical direction has been matched at six levels peculiar to this architecture.

The windows at random is actually a facade that actualized the rule in the existing construction and recomposed it.

Time continuousness was left, maintaining the rhythm of the street that the resident had been getting used to seeing.

It aimed at an architecture that improved the townscape according to the renovation with delicate difference.

space that reflects the change according to time

The interior positively uses the mirror, that is the necessary elements in the beauty salon, as an architectural device.

The synergy effect that the mirrors produce with the windows on the outside wall make complicated the simple interior space, and, as the time passes, the light and the impression of the interior go changing.

The floor and the ceiling finished with high gloss paint reflects the light and the scenery, The atmosphere that the outdoor was inserted in the indoor was an answer to the client’s demand, that is, a beauty salon with comfort of the outdoor.

creation of vigor

When they see the inside from the outside, the indoor scenery cut out by the complicated windows is divided into parts by the virtual image of the mirror, and, in addition, those overlap with an actual activity over the mirror.

By those processes, the sign of the interior are amplified more than the actual state. In the research about the beauty salons before designing, the beauty salon was the business that was easy to look very quiet when there was no guest.

The amplification of the sign in this architecture creates the vigor of the illusion that various activities seem to be done in the interior.

more Japanese leisure architecture →

21 - floor plan

floor plan

22 - original floor plan

original floor plan

23 - facade diagram 01

facade diagram 01

24 - facade diagram 02

facade diagram 02

25 - axo

axo

architects: Daigo Ishii + Future-scape Architects
location: Niigata, Niigata Prefecture, Japan
function: beauty salon
structural engineering: Oga Structure Design Office
cooperation: Hiroyuki Kato, Rieko Tanaka, Arata, Tamura, Apartment
mechanical engineering: Mai Mechanical Design Office
construction: Kogane Juken
site area: 302.00 m²
floor area: 112.00 m²
structural system: wood (1F)
exterior finish: galvanized steel plate
interior finish:
floor concrete painted by polyurethane paint
wall plaster board painted by acrylic emulsion paint
andean rose plywood
ceiling plaster board painted by vinyl paint with high gloss
completion period: 2006
photographs: Future-scape Architects

[ source ]

 

My location
Get Directions

 

more from Daigo Ishii + Future-scape Architects →