House in Takaya | Suppose Design Office

House in Takaya | Suppose Design Office

01 - house-in-takaya-suppose-design-office_mooponto

The residential neighborhood where this house is located is peaceful and friendly, where this unconventional house really stands out. An entry yard comprised of a layer of sandy earth directs inhabitants towards the primary portal formed with two large sliding glass doors.

02 - house-in-takaya-suppose-design-office_mooponto 03 - house-in-takaya-suppose-design-office_mooponto

Contained within a discreet rectangular box clad with monochromatic siding, visitors discover the textured ground plane continues and transitions to the interior of the home, dissolving the distinction between the external and internal environments. Found in traditional Japanese homes, this contemporary update to the doma floor incorporates stepping stones to circulate between and around the spaces, minimizing the movement of the soil particles.

04 - house-in-takaya-suppose-design-office_mooponto

kitchen is recessed

kitchen is recessed

living room platform seen from the kitchen

living room platform seen from the kitchen

The architects are playing with the traditional idea of the minka, itself now a generalized term for what was once a set of very specific type of residential property. The interior of a minka was traditionally divided into two sections of differing height. Firstly, a lower level of compacted earth (in this case the sandy part) traditionally referred to as the doma. Then there is a raised floor, normally about 50 cm higher than the doma, covered in tatami or mushiro mats. In this modern update, the matting is represented by the timber floorboards.

kitchen as seen from living room platform

kitchen as seen from living room platform

view from the stock room entrance on the second level

view from the stock room entrance on the second level

Bordered with transparent sliding panels, the living room is elevated upon a platform and can become an enclosed cube illuminated with a small clerestory window to the exterior. Across the corridor of square tiles, a recessed kitchen bound with a low profile and angled retaining wall of concrete prevents the loose granules from passing between the areas. Open riser stairways lead to the lofted bedroom and upper level bathroom. A finished plywood surfaces the walls of the double story volume complimenting the color palate of the natural flooring.

living area with a layer of sandy earth floor

living area with a layer of sandy earth floor

10 - house-in-takaya-suppose-design-office_mooponto

This beautiful family home truly embodies the distinctive characteristics of contemporary Japanese architecture. It blurs the line between interior and exterior not with direct exposure to the elements, but rather by bringing the outside in.

more Japanese residential architecture →

floor plans + section

floor plans + section

architects: Suppose Design Office
location: Higashihiroshima, Hiroshima Prefecture, Japan
function: single family house
project team: Makoto Tanijiri + Mariko Shimada
structural engineering: Ohno Japan
site area: 259.15 m²
built area: 78.66 m²
total floor area: 114.34 m²
structural system: timber construction (2F)
design period: August 2007 – October 2010
construction period: November 2010 – March 2011
photographs: Toshiyuki Yano

[ source ]

 

My location
Get Directions

 

more from Suppose Design Office →

more Japanese houses →