House Feurstein | Innauer-Matt Architekten

House Feurstein | Innauer-Matt Architekten


approach with covered parking area

‘House Feurstein’ is situated in a small, placid hamlet in the municipality of Schwarzenberg in the midst of the gorgeous scenery of the Bregenz forest landscape.

backside of the house

building’s facade is cladded in vertical strips made from locally sourced spruce

The goal was to place a house into the sensitive ensemble that is inconspicuous at first glance and to preserve the existing green area. The addition replaces an older building, the service areas of the previous house, which after having given up farming half a century ago were used partially as a flat and were now not sufficient any more.

floor of the living room is also covered with spruce

The challenges were to create a volume that needed to fit inside of the outlines of the preceding building and the location, which ruled out an orientation towards the South. Nevertheless value was placed on achieving a spatially interesting concept of the interior.

built-in kitchen fittings integrate with a grid of bookshelves that extend up to the ceiling, creating a partition between the two rooms. both were built using sheets of spruce

kitchen and dining area are also dominated by wooden materials, plywood and spruce

The kitchen with the adjacent living room constitutes the core of the house. These two rooms not only distinguish themselves by their completely different room layouts but also by their different ceiling heights. The change of heights at the steps as well as the open kitchen shelf are connecting and separating elements at the same time.

one of the three bedrooms on the second floor with its roof window to bring the light in

The façade is a refined but traditional and in this area often common spruce cladding. Also the materials of the interior are simple but carried through consequently. There is a play of industrial plywood, concrete and concrete stone as well as knotty spruce wood.

more residential architecture →

site plan

first floor plan

second floor plan

section

architects: Innauer-Matt Architekten
location: Schwarzenberg, Bregenz District, Vorarlberg, Austria
function: single family house
project team: Markus Innauer + Sven Matt
total floor area: 140.00 m²
structural system: wood (2F)
completion period: 2013
photographs: Adolf Bereuter

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from Innauer-Matt Architekten →

more houses →