CUBE COURT HOUSE | Shinichi Ogawa & Associates

CUBE COURT HOUSE | Shinichi Ogawa & Associates

the protruding entrance lobby of this house has a seamless frosted facade that glows with diffused light © Satoshi Shigeta

Within a calm residential area in Tokyo, ‘CUBE COURT HOUSE’ has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above.

a large double-height room occupies the majority of the ground floor, accommodating a kitchen, living and dining area

A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed.

two-storey-high glass walls on both sides of the courtyard permit views across from this living room towards bedrooms on the ground and first floors

The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom. The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes.

view towards LDK area from the children’s room

Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons.

view from the master bedroom © Satoshi Shigeta

view down from the study room © Satoshi Shigeta

a glazed sunroof is the only room on the top floor and opens out onto a terrace overlooking the courtyard below © Satoshi Shigeta

In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

more residential architecture →

site plan

first floor plan

second floor plan

third floor plan

longitudinal section

cross section

north elevation

south elevation

west elevation

east elevation

architects: Shinichi Ogawa & Associates / urbanist architect
location: Tokyo Metropolis, Japan
function: residence
site area: 177.72 m²
built area: 88.75 m²
total floor area: 154.60 m²
structural system: reinforced concrete, steel frame (3F)
completion period: August 2011
photographs: Shinichi Ogawa & Associates + Satoshi Shigeta

 

 

more from Shinichi Ogawa & Associates →

more Japanese houses →