House in Sakurashinmachi | comma design office

House in Sakurashinmachi | comma design office

main facade walls are made from grey bricks

external terrace that serves as a buffer between the residence and the street

‘House in Sakurashinmachi’ is the housing project created for two generations. We have renovated the house which is built 40 years ago and existing structure was reinforced against earthquake and built extension parts which has expansion joint.

double-height living space at the lower level of the plan

We tried to recreated not only the relationship among the two generations but also the relationship between “the house” including the site and “the surrounding area” which include passers and streets.

the texture and color of the wall was chosen to mediate between indoor and outdoor space

kitchen and dining area at the upper floor

The series of the wall lead the street into the house. While the balcony stretched ahead to the street surround the existing garden which is buffer between the street and the house.

open-plan communal space opens onto an expansive terrace

children’s room

The texture of the wall was selected the mortared tile which has intermediate resolution between concrete block wall; which is typical fence and interior wall.

Japanese-style room with tatami flooring

all of the bathroom walls are covered in white rectangular tiles

Both family of two generations live independent at the same time they share the two kind of the outside space. One is the street led into the house. The other is the existing garden. This two outside spaces create the migration flow line that they connect the two households. Therefore there is a flexible relationship among the two family.

more residential architecture →

existing building floor plan

first floor plan

second floor plan

architects: comma design office
location: Setagaya Ward, Tokyo Metropolis, Japan
function: residence
project team: Atsuhiro Koda + Momo Sano
site area: 486.52 m²
built area: 173.72 m²
total floor area: 283.51 m²
structural system: steel, wooden construction (2F)
completion period: December 2013
photographs: Takumi Ota

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from comma design office →

more Japanese houses →