Clementine | T-LEX Brain. design office

Clementine | T-LEX Brain. design office

approach

The idea behind ‘Clementine’ hair salon was to give a 38 year-old ferroconcrete building a new role.

entrance

entire volume of the hair salon can be seen from the entrance area

This time architect was given the opportunity to actively participate in both the physical and the conceptual rethinking of the hair salon. Once completed, the customer in question was extremely satisfied with the end result.

view towards shampoo space

The most distinguishing aspects of the project include the following:

– even though it is a hair salon, it contains private spaces which the customers have at their disposal and can enjoy at their will;

– to make the best possible use of what the building had to offer and fit it to the needs and the overall desired image of the salon;

– to create a striking visual identity by endowing the salon with a “sense of existence” ethos and through the use of innovative materials;

– to create a special scenic effect by setting up a garden in a straight line, starting from the entrance.

styling space on the right

view towards terrace and garden

Once these aspects have been clearly formulated and put into practice, the area in front of the salon was designed according to the customer’s needs concerning the driveway, material requirements and lighting.

more hair salons →

floor plan

sections

architects: T-LEX Brain. design office
location: Hyogo Prefecture, Japan
function: hair salon
project team: Shinya Takeuchi (architect in charge)
construction: haru / Haruki Matsumoto
total floor area: 49.6 m²
completion period: July 2014
photographs: Shinya Takeuchi _ courtesy of T-LEX Brain. design office

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from T-LEX Brain. design office →

more leisure architecture →