YURAS | sinato

YURAS | sinato

view on the reception room

Without altering the existing floor, wall or ceiling (including the lights and the air conditioners), ‘YURAS’ is created by placing some new rooms in the center of the space.

The new rooms are required to be closed spaces because of their purposes. So architect bent in the upper part of the partition in order that the sectional form of each room might taper off as it goes upward and in order to feel a “closed mass of air” which we can’t usually feel from the room with a normal vertical partition.

hall area

This operation, which is meant to form the inside of the rooms, also shapes the outside directly.

room ready for some hard solo work

An outward form like a collection of gabled cabins or a mountain range will appear by placing the sectional form mentioned above side by side.

Japanese-style room for meditation

In addition, this symbolic ‘mountain range’ is placed diagonally in the office space, becoming a thick partition which divides the site into work space and common space.

meeting room

‘Rooms’, ‘Symbol’, ‘Partition’.

Whatever the main function may be, the quality of this space is secured by the mountain range mass at its center.

more Tokyo architecture →

floor plan

diagram 01

diagram 02

architects: sinato
location: 2-8-9-4F Ebisuminami, Shibuya Ward, Tokyo Metropolis, Japan
function: office
project team: Chikara Ohno (architect in charge)
construction: YUMU
total floor area: 160.92 m²
completion period: August 2007
photographs: Hiroshi Ueda _ courtesy of sinato

this project is awarded with 2008  

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from sinato →

more Japanese offices →