Slit House | EASTERN design office

Slit House | EASTERN design office

outer wall of this beautiful residence is comprised out of 60 vertical slits at various positions and angles

‘Slit House’ is made “only” by the slits. There are no windows. The wall of 105m in length with 60 slits surround the site realizes the architectural space in this narrow and long site. No other architecture has ever been realized by such method.

This conceptual sculpturing by the slits is poles apart from glass-heavy contemporary architecture. This method with the slits is our challenge to “window”. This challenge is an experiment to innovate a design method of architecture. The concept to compose the architecture just by the slits directly figures this architecture. This simple method distinguishes the outline of the entire figure and abstracts the stance of the architecture.

the outer wall is 22 cm thick, and the width of the slits is 14 cm

view from the inner courtyard

The site is located in an old city in Japan, where many private houses stand in a row. The site size has depth of 50m and width of 7.5m. One of two narrow frontages faces a street and the other faces a river. We designed a long wall that encloses this narrow and long site. The slits open this enclosure. The 140mm wide slits screen inner privacy from outside views. But the slits bring 60 light into the house.

This proposes one method to live in a dense residential area in Japan where houses stand side by side. 80 year old woman lives in this house. The house presents her both a life space with a soft light and an interesting experience of scale unlikely in a house.

This architecture has a silent ambiance just like in the midst of solitary jar and a poetic clearness as like in an endless spatiality. The slits hold the promise of an innovative design method of architecture.

The ‘Slit House’ has its own special time.

At the dawn, watery light comes into the house through the slits. That makes the entire room bright faintly.

At 9:30AM, sequence of the feeble light that reflects to header of slits appears.

At 10:30AM, the sunlight pierces through angled slits at first.

At 11:00AM, the sunlight pierces through all slits. The sunlight through the slit and the reflected light on the header of the slit project the stripe of V type to the long corridor. If you saw the repetition of this edgy light, you might feel as if time of 11:00AM has stopped. In as much as ten minutes, the reflected light on the header disappears. The shape of the light that the slit makes changes from V type into one stripe. The moments that the sun pierces through the angled slits and through the straight slits are different.The angled slits get a little earlier. The momentary time lag let us feel a running of the sun and makes us forefeel the upcoming time of the dusk.

And it shortens little by little. And watery light fills the house again with soft brightness. Then the night comes before long.

more residential architecture →

site plan

situation + first floor plan

first floor plan detailed

cross sections

longitudinal sections

elevations

partial axonometric

architects: EASTERN design office
location: Shiga Prefecture, Japan
function: residence
project team: Anna Nakamura + Taiyo Jinno
structural engineering: HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
construction: Fukasaka Co., Ltd
site area: 346.67 m²
total floor area: 209.89 m²
structural system: reinforced concrete (1F)
completion period: 2005
photographs: Koichi Torimura _ courtesy of EASTERN design office

 

 

more from EASTERN design office →

more Japanese houses →