House in Nishimikuni | arbol

House in Nishimikuni | arbol

What are like one-storied houses in the center of urban cities? The surroundings and privacy matters, or how to use the outer space of the house.

We pursed simplicity and richness the most.

entrance

By decreasing the number of the rooms as many as possible, we made it possible to use the other space as rich and spacious materials. Furthermore, take away unnecessary stories, and take in the natural sunshine instead.

‘House in Nishimikuni’ is designed for a retired couple, proposing a new style of one storied house, which is located in the center of Osaka City.

bedroom with a view towards garden

There is a concern about “eye” from the park and the apartments nearby, or “eye” within the site to the outside buildings. We solved it by proposing to encircle the entire house with wall.

You could see a beautiful color contrast in green from planting within the site and in blue from the sky.

living and dining area

We created an s-lined garden across the house, as you could enjoy it anywhere, and it is as if you were in the forest, watching a river (garden) running!

almost border-less transition between inside and outside space (garden)

kitchen

garden

This one-storied house, which is surrounded with lined-up condominiums, has created a new concept of richness, in the concept of no need to be chained of thoughts that how large the ground space is, or how convenient it is.

more Japanese residential architecture →

floor plan

sections + elevations

architects: arbol
location: Nishimikuni, Yodogawa Ward, Osaka, Osaka Prefecture, Japan
function: house for a couple
project team: Yosaku Tsutsumi / arbol (architect in charge)
detail design: FLAME
landscape design: Toshiya Ogino Landscape design
structural design: Yamada Noriaki Structural Design Office
construction: Sumaisekkeikoubou Corporation
site area: 169.24 m²
total floor area: 91.70 m²
structural system: wood (1F)
materials:
outer wall: cedar wood
inner floor: cedar wood
wall: plaster finish
ceiling: plaster finish
design to completion: February 2013 – July 2013
photographs: Yasunori Shimomura _ courtesy of arbol

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from arbol →

more Japanese houses →