duplex house in tokito | Hidehiro Fukuda architects

duplex house in tokito | Hidehiro Fukuda architects

view from courtyard

‘duplex house in tokito’ held concurrently and planned the two-generation house and the atelier to a still residential area in Hokkaido, Hakodate. I wanted to express the living of the child with parents forever in shape, and the crane (paper crane) was assumed to be a concept of the design.

view from park

There is a traditional custom of putting the wish for the long life and presenting the paper crane to an intimate person in Japan.

atelier and dining room

To do a little space in the center part, the volume of two layers and the volume of one layer on the next ground side were arranged on the park side. The little space became a passage connected from the door with the court. A transparent material was selected, and the wall and the roof of the same material as the outside were made a space to feel the outside in the life of the parents home that was not able to go out though the room there.

atelier: little square windows are arranged irregularly

The outside wall and the roof were covered with a light material like the shuttlecock. It seems to rest the wing from the court side seeming the faction of the bird from the entrance side. This expresses the movement of the wing. It was assumed the composition of the room where an internal space also showed thought in the exterior as it was. The atelier and the Buddhist altar room were arranged on the side that seemed to flap. To rest the wing, two arranged the living room and the bedroom on the seen side.

view from bedroom toward living room on second floor

view from bedroom toward living room on second floor and atelier

A structural designer Ryozo Umezawa made the structure that consisted only in the outer part. The partition wall can be freely arranged while the room and the room tie. All the parts were expressed in white. A white space and a white passage connect all rooms. The space into which the aspect changes little by little appears when entering the inside as a result of connecting the roof with the diagonal.

more Japanese residential architecture →

first floor plan

second floor plan

cross section

east elevation + perspective

architects: Hidehiro Fukuda architects
location: Hakodate, Hokkaido Prefecture, Japan
function: two family house + atelier
project team: Hidehiro Fukuda + Hajime Kagoshima
structural engineering: Ryozo Umezawa / Umezawa structural engineers
site area: 188.56 m²
built area: 105.70 m²
total floor area: 152.28 m²
structural system: steel frame + wooden structure (2F)
design to completion: 2006 – 2010
photographs: Hidehiro Fukuda _ courtesy of Hidehiro Fukuda architects

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from Hidehiro Fukuda architects →

more Japanese houses →