House in Naruto | Horibe Associates architect's office

House in Naruto | Horibe Associates architect’s office

The property where ‘House in Naruto’ stands is occasionally flooded during heavy rains.

The clients requested a design that dealt with the problem, as well as providing security, privacy, good natural light and air circulation, and a space that their children could run around in.

entrance

In response the architect proposed locating a large courtyard in the center of the house that would let in light and air without sacrificing privacy.

inner courtyard

Taking the flood risk into consideration, the foundation and floor are fairly high.

The rooms are linked in a loop around the central courtyard, creating a space where the kids can run around and around.

more residential architecture →

floor plan:
[1] entrance
[2] shoe closet
[3] dining room + kitchen
[4] living room
[5] japanese room
[6] lavatory + washroom
[7] room1
[8] room2
[9] free space
[10] room3
[11] bathroom
[12] washroom
[13] walk-in closet
[14] courtyard
[15] approach
[16] car parking space

section 01:
[1] entrance
[3] dining room + kitchen
[4] living room
[6] lavatory + washroom
[14] courtyard

section 02:
[1] entrance
[4] living room
[7] room1
[14] courtyard
[15] approach

architects: Horibe Associates architect’s office
location: Naruto, Tokushima Prefecture, Japan
function: residence
project team: Naoko Horibe (architect in charge)
site area: 295.93 m²
built area: 124.28 m²
total floor area: 105.46 m²
structural system: wooden construction (1F)
design to completion: August 2011 – November 2012
photographs: Kaori Ichikawa _ courtesy of Horibe Associates architect’s office

 

 

more from Horibe Associates architect’s office →

more Japanese houses →