Yokohama apartment | ON design partners

Yokohama apartment | ON design partners

01

Yokohama apartment is a residential complex consisting of semi public courtyard canopied by four one-room units for young artists.

02

The semi public courtyard is a place for exhibition and work. The site is a hilly area with narrow roads where small wooden houses cluster.

03

view on the semi public courtyard

04 05 06

This is why a sense of distance, which is compact with actual feeling, exists. We thought that by providing a semi public courtyard for exhibition and work and huts for living, the place would become an environment where people can find place and ways to use according to the condition.

07

interior of ‘hut4’

08

The semi public courtyard is a modern interpretation apprehending piloti not only as the form of space but also as a condition that encourage a variety of lifestyle adding elements such as staircase and triangular shape which is found out from surrounding environment.

09 10

yoga class

yoga class

useful link: ヨコハマアパートメント公式ホームページ

more mooponto’s SELECTED WORKS →

first floor plan

first floor plan

second floor plan

second floor plan

staircase plan

staircase plan

first floor plan sketch

first floor plan sketch

section sketch

section sketch

architects: ON design partners
location: Nishi Ward, Yokohama, Kanagawa Prefecture, Japan
function: housing with common space
project team: Osamu Nishida + Erika Nakagawa
structural engineering: Sakane Structure Design
construction: Shinei
site area: 140.61 m²
built area: 83.44 m²
total floor area: 152.05 m²
structural system: wood frame (2F)
completion period: July 2009
photographs: Koichi Torimura _ courtesy of ON design partners

 

 

more from ON design partners →

more Japanese housing →