House in ABIKO | fuse-atelier

House in ABIKO | fuse-atelier

‘House in ABIKO’ is a residence for a couple in their thirties, built in Abiko City. The client desired a gallery-like concrete-made space where their pleasure of designed furniture stands out.

The location is at the bottom of two plateaus on a soft foundation. Therefore, stakes were necessary to support a reinforced concrete structure. In order to reduce costs, contacting area to the ground was minimized and the number of stakes was reduced. Accordingly, the upper structure was cantilevered. Then, the walls in varying volumes and the roof slab were made into three-dimensional continuous slanted surface and the stress transmission was rationalized, which became a characteristic form.

Living/dining room on the second floor has a large open composition towards  the green way so as to take in the trees planted on the south side of the site to the interior space. The hair-cutting space was raised for 1.2 meters from the second floor, so that people will look at the south side green way and the upper side green way and the upper side of the parking on the north side. It also controls the eyesight from the surroundings. The interior space was given a modulated proportion and scale that respond to each space’s activities.

The monocoque form made of concrete was inflated and squeezed, following the necessary spatial volume at the living room, cutting space and the wet area. The stiff structure enabled a sash-less detail of glass and the exterior wall aligned in the same surface and realizes the exterior that emphasizes various facets.

The residence creates many senses of distance by the form that pursued the relationship of spaces and a rationality of the structure. Moreover, by the angles of the multi-surface composition the space is divided, though connected, and creates various sequences that are accompanied by sensual natural light’s reflection and refraction.

more Japanese residential architecture →

site plan

floor plans

sections

elevations

sectional detail

architects: fuse-atelier / Shigeru Fuse
location: Abiko, Chiba Prefecture, Japan
function: house for a couple
project team: fuse-atelier + Musashino Art University / fuse-studio
structural engineering: Yasutaka Konishi / Konishi Structural Engineers
construction: Shishido Koumuten
site area: 101.00 m²
built area: 48.54 m²
total floor area: 80.01 m²
structural system: reinforced concrete (3F)
design to completion: 2009 – 2011
photographs: Shigeru Fuse _ courtesy of fuse-atelier

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from fuse-atelier →

more Japanese houses →