panda | Schemata Architects / Jo Nagasaka

panda | Schemata Architects / Jo Nagasaka

living room

‘panda’ is a renovation project of a family-type room of an apartment that was built 18 years ago.

kitchen with dining area

Its plan (with a living room, dining room, kitchen and 3 person rooms) reflects the average family structure in Japan at that time.

view from the bathroom

This layout has since become out-of-date and has been largely replaced by the studio-type apartment with more spatial openness, reflecting changes in the make-up of the average family. We strove to reflect this social change in the project.

bedroom

The unchangeable part of the structure of the building appears around the windows, like black patches around a panda’s eyes, by overlaying a contemporary and open layout onto the existing structure of the building.

more Japanese residential architecture →

floor plan – before/after

architects: Schemata Architects / Jo Nagasaka
location: Mitaka, Tokyo Metropolis, Japan
function: condominium
project team: Jo Nagasaka + Toshiharu Ono
construction: TANAKA Construction
total floor area: 75.30 m²
completion period: February 2005
photographs: Daici Ano

 

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

 

more from Schemata Architects / Jo Nagasaka →

more Japanese apartments →

more Japanese interiors →