SAKURA | MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

SAKURA | MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

01

A home office for a couple planned in a residential neighborhood in Meguro.

The site is situated in an area where land costs are among the highest in Tokyo. The area is typically cluttered, like most residential areas in downtown Tokyo. It is hard to say that quality of living environment deserves the price of land.

06 07

I felt that creating a better living environment was a top priority upon squeezing in yet another house into this neighborhood. What came to my mind were the two classic ‘Glass Houses’* by Mies van der Rohe and Philip Johnson. The sense of freedom and openness that makes us want to walk naked inside these houses surely owes to the transparency of the glass itself, but it is the fact that the buildings are surrounded by a pleasant environment –the forest– that counts the most. Since ‘the forest’ itself already provides a comfortable living environment, it is left for the architecture to separate internal to external atmospheres with thin, transparent membranes. They clearly demonstrate that as long as there is an environment suitable for living, a ‘house’ is no more necessary.

10 12

What I looked to create here was a presence that would replace this ‘forest’.

More precisely, I attempted to generate a quality living environment by placing two large, swirled belt-shaped surfaces on the premises. The pair consists of self-standing walls measuring 7.5 m and 5 m high respectively, made of lace-like steel 3 mm thick that filters light like sunshine through foliage, with holes punched out in a floral pattern depicting cherry blossoms, a traditional Ise paper stencil pattern.

16 17 18 23

As we make our way into the abstracted forest of cherry blossoms, we are greeted by an ‘environment filled with “anticipation” for a living comfort.’ There, nothing can be found that suggests a ‘setup’ of a ‘house‘. The place is a pure ‘living environment’ and is neither a symbol called ‘house’ nor a ‘residential area.’

A bright depth, beyond the reach of urbanism, is born in Tokyo.

more residential architecture →

24 - site plan

site plan

25 - basement floor plan

basement floor plan

first floor plan

second floor plan

third floor plan

29 - section 01

section 01

30 - section 02

section 02

31 - elevation

elevation

architects: MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
location: Meguro Ward, Tokyo Metropolis, Japan
function: house for a couple + office
project team: Masahiro Harada + Mao Harada
site area: 131.41 m²
built area: 75.43 m²
total floor area: 279.58 m²
building height: 8,480 mm
structural system: reinforced concrete, partly steel frame, stainless panel (BF + 3F)
major materials:
exterior: stainless panel, mortal
interior: white mortal, chestnut flooring
design period: June 2005 – December 2005
construction period: January 2006 – December 2006
photographs: Ryota Atarashi _ courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

 

 

more from MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO →

more Japanese houses →