Omihachiman house | ALTS DESIGN OFFICE

Omihachiman house | ALTS DESIGN OFFICE

First of all, we returned to innate house a human lived in, and we tried to reproduce the space in modern way.

Dividing the space into small spaces-divided and we connect the space and space we have finely divided by stairwell and small aperture.

Not dividing spaces, but you are related to lightly each other, besides family can have their own places. Just as if, we make our own spaces at cave.

Having own space, feeling others existence, looking out over the each spaces, but you can’t seize overview. Despite small area, you feel wide space.

Feeling vaguely spread of space, feeling vaguely whiff of each other… This ambiguity “vague feeling” is reason why this house make you comfortable.

more Japanese residential architecture →

first floor plan:
[1] parking
[2] approach
[3] entrance
[4] kitchen
[5] dining room
[6] Japanese room
[7] living room
[8] washroom

second floor plan:
[9] closet
[10] study room
[11] bedroom
[12] void
[13] children’s room
[14] balcony
[15] loft

section:
[1] living room
[2] Japanese room
[3] children’s room
[4] washroom

architects: ALTS DESIGN OFFICE
location: Kobunaki, Omihachiman, Shiga Prefecture, Japan
function: single family house
project team: Sumiou Mizumoto + Yoshitaka Kuga
total floor area: 117.89 m²
structural system: wooden construction (2F)
completion period: October 2012
photographs: Yuta Yamada / Fujishokai _ courtesy of ALTS DESIGN OFFICE

 

 

more from ALTS DESIGN OFFICE →

more Japanese houses →