Asakusa Culture Tourist Information Center | Kengo Kuma & Associates

Asakusa Culture Tourist Information Center | Kengo Kuma & Associates

In the corner premise of just 326 m² across Kaminari-mon Gate, the building was required to accommodate plural programs such as tourist information center, conference room, multi-purpose hall and an exhibition space.

The center extends Asakusa’s lively neighborhood vertically and piles up roofs that wrap different activities underneath, creating a “new section” which had not existed in conventional layered architecture. Equipments are stored in the diagonally shaped spaces born between the roof and the floor, and by this treatment we could secure large air volume despite its just average height for high-and medium-rise buildings. Furthermore, the roofs not only divide the structure into 8 one-storied houses but also determine the role of each floor. First and second floor has an atrium and in-door stairs, creating a sequence from which you can feel the slope of the two roofs. On 6th floor, taking advantage of the slanted roof, we were able to set up a terraced floor with which the entire room can function as a theater. As angles of the roofs inclined toward Kaminari-mon and the heights from the ground vary from floor to floor, each floor relates differently to the outside, giving a unique character to each space.

view from the roof terrace

more Tokyo architecture →

site plan

basement floor plan + 1F

2F + 3F + 4F + 5F + 6F + 7F

8F + roof plan

aa’ section + bb’ section

cc’ section + dd’ section

north elevation + south elevation

east elevation + west elevation

architects: Kengo Kuma & Associates
location: Asakusa, Taitō Ward, Tokyo Metropolis, Japan
project team: Kengo Kuma + Teppei Fujiwara, Masafumi Harigai, Okayama Naoki, Kiyoaki Takeda, Masaru Shuku, Erina Kuryu, Hiroaki Saito
structural engineering: Makino Structural Design
electrical engineering: Kankyo Engineering Inc.
mechanical engineering: Kankyo Engineering Inc.
site supervision: Kengo Kuma, Teppei Fujiwara, Masafumi Harigai, Masaru Shuku, Erina Kuryu
lighting design: Izumi Okayasu Lighting Design
curtain design: Ando Yoko Design
sign design: TOKYO PISTO
site area: 326.23 m²
built area: 234.13 m²
total floor area: 2,159.52 m²
cost: 1,187,392,500 JPY (tax included)
materials:
facade: double glazing glass curtain wall, wooden louver
roof: galvalume steel sheet
design period: January 2009 – January 2010
construction period: August 2010 – February 2012
photographs: Takeshi Yamagishi

[ source ]

 

 

more from Kengo Kuma & Associates →

more Japanese institutional architecture →